top of page
Zoeken
  • Claudia Andeweg-Tros

Authenticiteit

We zien de wereld niet zoals ze is, maar zoals we zijn

- of, zoals we geconditioneerd zijn haar te zien' - Stephen Covey


Vorige week ben ik begonnen in het boek 'Dienend-leiderschap' van Inge Nuijten. Inge was te gast in de Oersterk podcast van Richard de Leth. Een interessant gesprek, dus na het luisteren van de podcast heb ik haar boek gekocht.


Ze neemt de lezer mee in de 8 kenmerken van dienend-leiderschap, waarvan authenticiteit het eerste kenmerk is. En wat voor een kenmerk...


Het hoofdstuk authenticiteit gaat over wie je echt bent en wat je voelt.

Je bent authentiek als je weet wat je nodig hebt om je goed te voelen en gelukkig te zijn. Je neemt verantwoordelijkheid voor je gevoelens en gedrag. Je durft nee te zeggen tegen anderen en ja tegen jezelf. Je verliest onnodig energie als je geen helderheid hebt over wat je wilt en wat je waarden zijn. Je durft uit je comfortzone te gaan. Het is een continue proces, geen vaststaand feit. Je authentieke zelf ontdek je stap voor stap.


In mijn vorige blog vertelde ik dat ik mezelf regelmatig afvraag waar ik energie van krijg en dat ik daar bewust bij stil sta. Ik kies ervoor om de dingen te doen waar ik blij van wordt, mezelf bij kan zijn en waar ik dus energie van krijg. Hoe zit dit bij jou?

Een belangrijke graadmeter voor authenticiteit is hoe je na een dag werken in je vel zit. Ben je moe, maar voldaan zodra je thuis bent of ben je uitgeput? Sta er eens bewust bij stil na een dag werken of na een afspraak of gelegenheid. Luister naar je gevoelens en naar de signalen van je lichaam.


Hoe doe je dat dan denk je nu misschien. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Je verandert dit niet van de een op de andere dag. Begin klein. Schrijf bijvoorbeeld aan het eind van de dag eens op wat je leuk vond die dag en wat er minder leuk was. Sta elke dag een moment bewust stil bij hoe je je voelt op dat moment. Zonder televisie aan of scrollend op je mobiele telefoon. Dit is een eerste stap om je bewust te worden van jouw gevoelens en van wat jij nodig hebt. De eerste stap naar authenticiteit.43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page