top of page
Zoeken
  • Claudia Andeweg-Tros

Stop de tijd....

Vind jij ook dat de weken en jaren veel te snel voorbij gaan? Dat hoe ouder je wordt, de tijd steeds sneller gaat. Hoe komt het toch dat de tijd soms zo snel lijkt te gaan en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de tijd soms wat langzamer gaat?


Zit je in een saai gesprek, bijvoorbeeld een vergadering op je werk, dan schiet de tijd maar niet op. Je wilt de klok graag vooruit kijken. Maar ga je op vakantie dan vliegt de tijd voorbij. Toch lijkt de vakantie in je herinnering veel langer en herinner je je die saaie vergadering nauwelijks meer.


Hoe komt het toch dat de tijd sneller lijkt te gaan naarmate we ouder worden?


Als kind maak je van alles voor het eerst mee. Je gaat voor het eerst met het vliegtuig, voelt hoe zacht het zand is of je bent voor de eerste keer verliefd.

Voor al deze nieuwe dingen gebruik je als kind alle zintuigen. Al de informatie wordt verwerkt en opgeslagen. De tijd staat stil wanneer je dingen zo intensief en voor de eerste keer beleefd.


Regelmatig hoor je volwassenen zeggen: 'Wat vliegt de tijd voorbij.' Dit heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is dat we als volwassenen in routine vervallen. Je begint de dag met koffie of thee, terwijl je nauwelijks stilstaat bij de smaak ervan. Je gedachten zijn immers al bij wat je de rest van de dag gaat doen. Je poetst je tanden op de automatische piloot en voor je het weet loop je weer de badkamer uit. Je rijdt naar je werk, neemt in gedachten alvast de vergadering door die om 9 uur begint en voor je het weet ben je op je werk. Heb je niet te hard gereden?


Wanneer je elke dag hetzelfde doet, lijkt het alsof je leven aan je voorbijgaat. Je herinnert je vaak niet eens meer wat je exact gedaan hebt. Vergelijk dit maar eens met een week vakantie of een andere periode waarin je veel nieuwe dingen hebt gedaan. Daar kun je je veel meer dingen van herinneren. Je hersenen slaan alleen ervaringen op die je zintuigen en je gevoel hebben geprikkeld, zoals een bezoek aan een mooie stad, een fijne ontmoeting of een verdrietige gebeurtenis.


Een andere reden waarom de tijd voor ons gevoel sneller gaat is dat we veel denken. Denken aan het verleden of aan de toekomst. Dat maakt dat de tijd snel voorbij lijkt te gaan. Doordat je veel in gedachten bent, ben je niet in het huidige moment. In het nu. Dat is wat kinderen wel kunnen, leven met hun volledige aandacht in het nu. Kleine kinderen denken nauwelijks vooruit of terug.


Hoe kun jij de tijd vertragen?

  1. Doe elke dag een routine activiteit met je volledige aandacht. Merk op wanneer je in gedachten ergens anders bent en breng je aandacht dan terug. Drink je kopje thee bewust en gebruik daarbij al je zintuigen: voelen, proeven, zien, horen en ruiken. Of poets je tanden alsof je het voor de eerste keer doet.

  2. Doe elke week iets wat je nog niet eerder gedaan hebt en gebruik daarbij al je zintuigen. Rij eens een andere route naar je werk of kook een nieuw gerecht.

  3. Neem regelmatig een time out, bijvoorbeeld elke dag een half uur. Tijd voor jezelf, waarin je even afstand neemt van wat je allemaal moet van jezelf. Sta stil bij hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt.

  4. Doe niet meer aan multitasking. Probeer in plaats van meerdere dingen tegelijk te doen, de dingen na elkaar te doen met je volledige aandacht bij die ene activiteit. Je traint hiermee meteen je focus en concentratie. Op je werk lees je dus niet meer alle e-mails de hele dag door, maar doe dit op 1 of meerdere vaste momenten op de dag. Daarna kijk je niet meer naar je mailbox.

  5. Doe regelmatig een korte meditatie of mindfulness oefening. Denk niet aan gisteren of morgen, maar blijf met je aandacht in het nu. Hoe voel je je op dat moment en wat voel je?

Lijkt het je wat om hiermee aan de slag te gaan? De tijd vertragen? Meer genieten en leven in het NU in plaats van denken over gisteren of morgen.

Op vrijdag middag 2 september start er een nieuwe 8-weekse mindfulness training. Een individuele training kan op elk gewenst moment starten.


Wil je liever eerst kennismaken met mindfulness? Misschien wil je samen met vrienden/vriendinnen of collega's kennis maken met mindfulness? Ook dat is mogelijk. Neem contact met me op en ik kijk graag samen met jou naar de mogelijkheden.


Welk nieuw gerecht ga jij vanavond koken? Fijn weekend!20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page