top of page
Zoeken
  • Claudia Andeweg-Tros

Gedachten zijn geen feiten

-" If you change the way you look at things, the things you look at change...." - Wayne Dyer
Onze gedachten kunnen een heel sterk effect hebben op hoe we ons voelen en wat we doen. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat je gedachten geen feiten zijn?


Word je 's nachts ook wel eens wakker en gaat er dan van alles door je hoofd? En dat je de volgende morgen in alle rust kunt zeggen tegen jezelf: ‘Ach, waar heb ik me nu zo druk over liggen maken?’ Of dat je een presentatie moet geven en zo zenuwachtig bent dat je er niet meer van kunt slapen.


Uit onderzoek is gebleken dat een mens tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag heeft. Dat is ongeveer één gedachte per twee seconden. Ons hoofd heeft het er dus maar druk mee. Op zich is dat niet zo erg. Het vervelende is alleen dat zo'n 70% van deze gedachten negatief is. Ons brein heeft de gewoonte zich te richten op negatieve informatie.


Vroeger versus nu

En dat is niet voor niets. Dat heeft te maken met ons oerbrein. Door uit te gaan van het slechte, hadden onze voorouders meer kans om te overleven. Ze herkenden potentieel gevaar meteen en konden snel vluchten.


Maar de tijden veranderen. Deze focus op negativiteit is er echter nog steeds. Je kunt bijvoorbeeld verschillende complimentjes krijgen, maar wanneer je één negatieve opmerking krijgt, onthoud je deze.

Gedachten bepalen heel sterk hoe we ons voelen. We leggen de lat vaak hoog voor onszelf. We blijven vaak hangen in situaties uit het verleden en we maken ons ook vaak zorgen over de toekomst. Dit alles leidt tot onnodige stress.


Bewustzijn

Alles begint met bewustwording. Lastige en negatieve gedachten zijn er altijd. Het gaat erom dat je een keuze hebt in hoe je met die gedachten omgaat. Want je hoeft jezelf niet in negatieve gedachten te verliezen. Het resultaat: meer rust in je hoofd!


"Gedachten zijn geen feiten" is onderdeel van de 8-weekse mindfulnesstraining. Je kunt je nog aanmelden voor de training die eind november start. Wil je meer weten over mindfulness of over de training? Stuur me een berichtje en je ontvangt meer informatie.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page